Hoş geldin ; ) dostum bu yazıda yok 8tb yok 16tb diye satılan USB bellekleri nasıl test edebileceğimizi öğreneceğiz, hazırsan başlayalım.Bu sahte belleklerin nasıl nasıl bilgisayarı kandırdığını öğrenmek isterseni vali drive’ın internet sitesinden alıntı yapıp türkçeye çevirdiğim bu metni okuyabilirsiniz.
Uygun fiyata 1 veya 2 terabaytlık bir sürücü satın alırsınız ve bunun yerine 64GB’lık bir sürücü alırsınız. Ancak burada olan bu DEĞİL! Sürücü, satın aldığınız 1 veya 2 terabaytlık sürücü gibi görünür. Bilgisayarınıza takarsınız ve her şey normal görünür. Hatta sürücüye dosya kopyalayabilirsiniz; istediğiniz kadar. Ve sürücünün içeriğine baktığınızda dosyalar oradadır. Ancak sinsi olan şey, dosyaların içeriklerinin hiçbir zaman depolanmamış olabileceğidir. Bu sahte sürücüler, dosya sisteminin dizin listesini inandırıcı bir şekilde tutmak için yeterli depolama alanına sahiptir - genellikle 64GB. Ancak ilk 64GB’lık depolama alanı doldurulduktan sonra, ek dosyaların içerikleri gerçekte depolanmayacaktır. İsimleri, tarihleri ve boyutları sürücünün ön kısmındaki dizinde saklanacaktır. Her şey normal görünecektir. Ancak dosyaların içerikleri boş olacaktır çünkü depolama alanının olmadığı yere “depolanmışlardır”. İşletim sistemleri, yazdıkları verilerin gerçekten yazıldığını doğrulamazlar. Hataları bildirmek için depolama cihazlarının dürüstlüğüne güvenirler. Bir yazma hatası meydana gelirse, işletim sistemi verileri başka bir yere yeniden yazar. Ancak bu kasıtlı olarak sahte olan sürücüler hiçbir zaman sorun bildirmezler - sadece depolama alanının olmadığı yere yazılan verileri sessizce atarlar. Bir sorunun ilk belirtisi, depolanmış bir dosyayı okumaya çalıştığınızda ortaya çıkar. Bu bile çalışıyor gibi görünecektir… ancak dosyanın kendisi boş olacaktır!
Adım 1: Vali Drive Programını İndirme
USB bellekleri test etmek üzere geliştirilmiş olan boyutu oldukça küçük olan (100 KB) Vali Drive programını indiriyoruz.
Adım 2: USB’yi Test Etme
Programı açtığımızda bizi ilk olarak şöyle bir kısım karşılayacak. Bu kısımda USB belleği takmadan Check USB Drive butonuna basıyoruz.
Butona bastıktan sonra bizi şöyle bir kısım daha karşılıyor.Bu kısımdayken USB belleğimizi bilgisayara takıyoruz.
Takılı ise çıkarıp tekrar takabilirsiniz.
USB Belleğimizi taktıktan sonra hemen tespit edip USB belleğin iddia ettiği depolama kapasitesini gösteren bir ekran ile karşılaşıyoruz. Bu kısımda Validate This Drive butonuna basıyoruz, ve program kendisini kalibre etmeye başlıyor.
Kalibre bittikten sonra program belleğimizin her bir sektörünü test etmeye başlayacak. Bu aşamda bittikten sonra belleğimizin gerçekten iddia ettiği kapasiteyi sunup sunmadığını aslında kaç GB olduğunu bize söyleyecek. Aşağıda görüldüğü gibi yeşil olan kutucuklar gerçekleri, kırmızılar sahteleri, maviler okuma sorunu olanları ve sarı olanlar yazma sorunu olanları gösteriyor.
Sektör test işlemi bittiğinde sol alttaki close butonuna basarak test sekmesini kapatıp test sonuçlarını açabilirsiniz. Test sonuçlarında belleğinizin gerçekten iddia ettiği depolamayı sunup sunmadığını eğer sunmuyorsa gerçekte kaç GB olduğunu görebilirsiniz.
Üstteki resimdeki gördüğünüz gibi benim belleğimin tüm sektörleri gerçekmiş. Altta da sahte bir belleğin test sonucunu görüyorsunuz, test sonucunda belirtildiği gibi belleğin iddia ettiği kapasite 2 TB miş, ama gerçekten sunabildiği kapasitenin sadece 62gb olduğunu sektörlerinin neredeyse hepsinin sahte olduğunu görebilirsiniz.
Okuduğunuz için teşekürler, Allaha emanet olun.